GİTAR ALIRKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN NOKTALAR

Gitar almaya karar verdiğinizde ilk olarak bu enstrümana ne kadar önem verdiğiniz önemlidir.

Yani gitar çalmak sizin için kısa süreli bir hobi olacaksa en ucuz buluduğunuz ilk gitarı almanızı öneririm.

Gitar çalmaya devam etmeyecekler için pahalı gitar almak gereksiz para harcamaktır. Bu yazımda da sizlere başlangıç ve orta seviye gitar alırken nelere dikkat edilmeli onları anlatacağım

Günümüzde bir çok yabancı gitar markası bulunmaktadır ve giderek artmaktadır. Bununla birlikte elin parmaklarını geçmeyecek kadar gitar üreticisi kendi orijin ülkesinde üretim yapmaktadır.

Pahalı bilinen markalar bile işçilik ucuz olduğundan Çin’de üretim sağlayabiliyor.

 

GİTAR ALIRKEN İLK OLARAK NEYE DİKKAT ETMELİYİZ?

Gitar alırken ilk dikkat etmemiz gereken kısım gitarın üretildiği ağaç cinsidir. Sap kısmı için genelde Korina, Maun veya Akçaağaç olmasına dikkat etmeliyiz.


Kızılağaç

Gövdesi için ise Kızılağaç olan gitarlar genelde tiz bir ton verir ve temiz seslere sahip gitarlardır.


Akçaağaç

Bu ağaç türü gövde için ve sap için kullanımı yaygın bir türdür. Bunun nedeni ağacın dayanıklı bir ağaç türü olmasıdır. İşlenmesi zor olduğundan diğer gitarlara göre biraz daha pahalı olduğu doğrudur. Ses olarak yeterli parlak bir sese sahip gitarlar üretilebilir.


Maun

Dünyanın bir çok yerinde sıklıkla bulunabilen bir ağaç türü olduğundan, gövde malzemesi olarak kullanılan gitarlar genelde daha ucuzdur. Maalesef ki akustik veya klasik gitarlarda çok fazla verimli değildir. Ses olarak kalın ve gür tonlara sahip gitarlar üretildiğinden dolayı bass gitarlarda kullanılır.


Gül Ağacı

Başlangıç veya orta seviye gitar alacaklar için en iyi ağaç türü denilebilir. Sebebi seslerin net olması ve klavye, gövdenin işlenebilmesi açısından daha kolay olduğu için ince klavyeler çıkarılabilmesi gibi özellikler sayılabilir. Ses olarak tatmin edici gitarlar üretilir. Fiyatları da kalitesine oranla en iyi alınabilecek malzemeli gitardır.


Abanoz Ağacı

Gül ağacına oranla daha kalın ve tok seslere sahiptir ama Maun ile Gül Ağacı arasında tonlara yakın olduğunu söyleyebiliriz. Renk olarak gül ağacına oranla daha koyu tonlara sahiptir. Akustik Gitar hammaddesi olarak uygun olmasa da klasik gitarlar için tatmin edici sesler alınabilir.


Dişbudak Ağacı

Görünüm olarak parlak bir ham madde olan bu tür gövde de iyi cila tutar ve en iyi görünümlü gitarlar bu ağaçlardan çıkmaktadır. Genelde Fender markasının yoğun olarak kullandığı bir ham maddedir. Uzunca seneler kullanılacak gitarlar bu ham maddeden üretilir. Dişbudak ağacıda tavsiye ettiğim gitar hammaddesidir.

 


Uzak durulması gereken gitarlardan da bahsedelim. Sıkıştırılmış ağaç parçaları yani kontroplaktan yapılma gitarlardan uzak durun. Bu gitarlar hem sizi zorlar hemde dayanıksız gitarlardır. Gitar çalmaya başlamak istiyorsanız ilk etapta gül ağacı başlangıç seviyesi gitar öneririm. Bu gitarlar 200TL ile 300TL aralığında kalitesine göre değişmektedir. İyi bir gitarla başlamanın avantajı geliştiğinizi görmek ve keyif almanızdır.

 

 

 

Eklendi

Gitarist

PAYLAŞ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir