Yıllar boyunca her gitar öğrencisinin aklını kurcalayan akorlardan alınan cızırtılı sesin nedenlerini ve çözümlerini bu yazıda sizlere açıklıyoruz.Bu sorun çoğu zaman gitardan soğumanıza veya gitarın hatalı olduğunu düşünmenize neden olabilir.Birazdan vereceğimiz taktikleri uyguladıktan sonra tekrar bir düşünmelisiniz.

 

1. Yanlış akord edilmiş veya akord edilmemiş gitarlar.

 

Gitarın akort edilmemesi veya yanlış bir şekilde akort edilmesi seslerin çok bozuk veya yanlış çıkmasını sağlayacaktır.Gitarın telleri akort edilirken yanlış bir biçimde gerektiğinden fazla gerilmiş veya gerektiğinden fazla gevşekse seslerin cızırtılı olması kaçınılmazdır.
 

 

2. Fretlerin üzerine düzgün basılmaması

 

 
Herhangi bir notaya basacağımız zaman fretlerin tam üzerine değilde perdelerin kenarlarına basıldığı zaman cızırtı müziğinize yansıyacaktır.Düzgün bir ses alabilmek için perdelerin tam ortasına basılmalıdır.Nota doğru sesi vermediğinde yapılan yanlışlardan biride fazla güç kullanarak basmaya çalışmaktır.
Tek nota basarken bu perdelerin tam ortasına basmak kolay olabilir ama iş akorda geldiğinde yeni başlayan gitaristlerin çokça zorlanacağı akorlar olacaktır.Bunun için yapılacak tek şey daha çok çalışmaktır.Her gün tekrar edilirse bir süre sonra eller otomatik olarak oturacak ve temiz bir akor sesi alacaksınız.

3. Perdelere zayıf bir şekilde veya çok sert basmak

 

Yukarıda belirtildiği gibi doğru bir şekilde perdeye basılmasına ek olarak doğru gücüde uygulamak gerekiyor.Perdelere doğru açıdan bassanız bile eğer çok hafif bir güç uyguluyorsanız cızırtılı ses alırsınız.Aynı şekilde çok sert basmakta cızırtıya sebep olabiliyor.Akorların geçişlerini yapamadığınız için doğru kuvveti uygulayamıyor olabilirsiniz.Dert etmeyin her gün 10dk akorlar arası geçiş yaparak bu sorunu çözebilirsiniz.

4. Gitarın uzun süre kapalı kalması

 

Gitarın uzun süre kılıfında kapalı kalması yapıldığı ağacın cinsine bağlı olarak gitarda bir takım sorunlar ortaya çıkaracaktır.Bu sorunlardan biride gitarın doğru sesleri verememesidir.Gitar uzun süre kapalı ortamda kaldığında ahşap bir yerden sonra nemsiz ortamda kurumaya başlayacaktır ve gitarın ömrü kısalacaktır.Bu yüzden gitarı çalmasanız bile arada bir çıkarmanız yararınıza olacaktır.
 

5. Akort kulakçıklarının değişmesi

 

Akort kulakçıkları fabrika yapımı olup gitara en uygun malzemeden seçilerek monte edilir.Bu kulakçıkların orjinal olmayan bir parça ile değişmeside birtakım ses bozukluklarına yol açabilir.
 
 
 
 

6. Gitarın tellerinin eskimiş olması
Gitarın tellerinin eskimiş olması ne kadar düzgün akort ederseniz edin bir şekilde kayarak kötü tonlar almanıza neden olacaktır.Gitarlarda alt 3 tel naylon vb. malzemeden üst 3 tel de genellikle metal malzemeden yapılır.Naylon malzeme pek görülmez ama metal malzemede aşınmalar ve gevşemeler meydana geldiği için gitar tellerinin 6 ayda bir değişmesi önerilmektedir.
 

 7. Ritim veya vuruşların yanlış olması

 

Akor atarken veya nota çalmaya başladığınızda dikkat etmeniz gereken ve sıkça yapılan hatalardan biride vuruşları yanlış yapmaktır.Gitarda vuruşlar köprü yani ses deliğinin hemen üzerinde yapılması gerekmektedir.İleri veya gerisinde yapılan vuruşlar gitarda sesin düzgün bir biçimde dağılmasına engel olacağı için seslerin cızırtılı çıkmasına neden olabilir.
 

Eklendi

Gitarist

PAYLAŞ

  1. muhammed

    16 Mart 2016 at 19:42

    öğrendiğim iyi oldu bilgi için teşekkürler

  2. Gitarnotasi.com

    17 Mart 2016 at 00:57

    Aklınıza takılan bir soru olduğunda sormaktan çekinmeyin ben teşekkür ederim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir